Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Pustiměř
Obrácený dům s vyhlídkou

Autor: NEW WORK | Svatopluk Sládeček
Adresa: Pod Oborou 266/3, Pustiměř, Česká republika | mapa
Projekt: 2008 Realizace: 2011
Zastavěná plocha: 177 m² Plocha pozemku: 1209 m²

Spolupráce: Lucie Surá, Petr Janík

Statik: Zdeněk Kůra

Úhledná obec se nachází na konci rovinaté oblasti Haná, v místech kde se jižním svahem zvedá a přechází do Drahanské vrchoviny. Obec nebyla ve dvacátém století výrazně poškozena nevhodnou výstavbou, ani za socialismu ani v letech bez pravidel, po roce osmdesát devět. Teprve dnes začíná vyrůstat na okraji obce nová čtvrť rodinných domů, která naštěstí navazuje na původní uliční síť a doplňuje ji. Na konci této oblasti, pod hřebenem jižního svahu je stavba umístěna. Nad stavbou je umístěn jen vodojem a obora pro lesní zvěř. Výstavba tímto směrem už nebude pokračovat.
Místo má zvláštní atmosféru, jakou známe z přímořských oblastí. Je dobře osluněné a má daleký výhled, od severu je kryté proti větru a rovinatá zemědělská oblast se rozkládá několik desítek metrů pod nohama pozorovatele.
Prostorový rozvrh použitý u této stavby se autoři pokusili uplatnit už několikrát dříve. K realizaci ale zatím došlo vždy jen u rekonstrukcí. Základem rozvrhu je, že hlavní obytný prostor je umístěn nad ložnicemi, ve kterých je obvykle požadována nižší teplota. Teplo z ústředního topení přirozeně, otevřeným prostorem schodiště, stoupá do horního obytného podlaží. V teplých měsících jsou naopak spodní prostory chráněny před přehřátím. Na úrovni patra, na terase před obytným prostorem je potom větší pocit soukromí, posílený výškovým rozdílem oproti terénu, po kterém se pohybují náhodní kolemjdoucí.. To umožňuje hlavní obytný prostor osvobodit velkorysým prosklením.
Dům je určený pro dva obyvatele a hosty, děti a vnuky. Spodní část je částečně zapuštěná do země, obsahuje 2 ložnice, koupelnu, šatnu a prádelnu s kotelnou. Jeho strop vytváří souvislou vodorovnou plochu, vyvýšené molo, na kterém se odehrává hlavní obytný prostor. Mírně prolomená střecha je posazena na čtyřech sloupech a prostor je ze tří osluněných stran otevřen do exteriéru přes prosklené stěny. Z jižní strany je výstup na terasu a střecha daleko přesahuje skleněnou stěnu, aby vytvořila zastřešené venkovní posezení,ale také, aby stínila, a chránila prostor před přehříváním. Ze západu je úroveň terasy spojena s terénem rampou, nad , kterou rovněž přesahuje střecha. Západní okna mají možnost stínění textilní clonou. Na severní straně je přímo na terénu, tedy o tři schody níž, posazena garáž, která z této strany hlavní obytný prostor uzavírá. Garáž je průjezdná, aby se skrze ni, po přístupové cestě mohla dostat potřebná technika a materiál do zahrady.
Do jednoduchého ,geometrického,rozvrhu půdorysu je u vstupu vložena oválná kapsle s toaletou pro horní část domu. Do spodní části se sestupuje schodištěm, které je zároveň knihovnou.
Dům je omítaný a zděný z keramických bloků.
studio NEW WORK











Projekt
Fotografie
Lubomír Fuxa
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 28.09.17
Návštěvnost: 17 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.