Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Love2

Autor: Takeshi Hosaka
Adresa: Tokio, Japonsko
Realizace: 2019 Užitná plocha: 18 m²
Plocha pozemku: 31 m²

Takeshi Hosaka, který se evropskému publiku poprvé přestavil před šesti lety výstavou Ku u so u v Českých Budějovicích, začal v roce 2015 vyučovat na tokijské univerzitě Waseda, jedné z nejstarších a nejprestižnějších japonských univerzit. Aby nemusel absolvovat každodenní tříhodinové dojíždění ze 40 kilometrů vzdálené Jokohamy, rozhodl se s ženou přestěhovat do Tokia a postavit zde na miniaturním pozemku svůj druhý dům. První Hosakův dům měl dvě podlaží a vznikl na pozemku o rozloze 33m². Parcela pro druhý dům byla o 2 m² menší a Hosaka si vystačil pouze s jedním poschodím.
Tokijský dům Love2 se skládá z jedné místnosti o velikosti 18,84 m². Přes stísněné podmínky mezi okolními bytovými domy disponuje obytný prostor velkorysou světlou výškou až sedm metrů a v zadní části nabízí terasu s venkovní lázní. Hosakovy domy bourají zažité představy o klasických rodinných domech i na japonské poměry, přestože se vždy snažil vycházel z místních zvyklostí. Dům Love2 není výjimkou. Hosakova žena jednou objevila historický text o bytových domech zvaných Nagaya z období Edo (1603-1867), kde se dočetla, že čtyřčlenné rodiny obývaly plochu 9,6 m². Hosaka se rozhodl, že dnešní pár by si mohl bohatě vystačit s 18 m². Historických příkladů by se našel dostatek. Poustevnická chýše hódžó buddhistického mnicha Kamo no Čómei z počátku 13. století zabírala plochu jen 9,18 m². Le Corbusierův Cabanon má velkorysých 16,85 m². Hosaka se přitom nechtěl nijak omezovat a jeho dům musel naplňovat všech pět prvků pro ideální antickou vilu (studium, koupel, divadlo, hudba, gastronomie).
Nevzniklo tak pouhé provizorium k přenocování, ale velkorysé místo, si můžete dopřát venkovní lázeň nebo se v hudebním koutku zaposlouchat do jedné ze tří set gramofonových desek. Centrální prostor tvoří kuchyně oddělující ložnici v zadní části od obytné zóny orientované do ulice.
Převýšená střecha zaklenutá dvojicí hyperbolických paraboliodů z pohledového betonu se stará o dostatek denních světla během celého roku. V přední části domu zbylo místo pro malou zahrádku. Velké posuvné okno směrem do ulice zůstává většinu času, kdy jsou obyvatelé doma, otevřené, aby se propojil dům s městem a obyvatelé s kolemjdoucími sousedy.
Autor: Petr Šmídek, 08.08.19
Návštěvnost: 32 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.