Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Devinska
Hiša Devinska

Autor: OFIS arhitekti | Rok Oman, Špela Videčnik
Adresa: Devinska ulica 2a, Trnovo, Lublaň, Slovinsko | mapa
Realizace: 2017 Užitná plocha: 228 m²

Spolupráce: Andrej Gregoric, Janez Martincic, Jamie Lee, Lorenzo Conti, Maja Vecerina, Sam Eadington, Alexandra Volkov, Aliaksandra Dalmatava, Anastasia Barasheva, Chiara Girolami, Darko Ivanovski, Elisa Ribilotta, Łukasz Czech, José Navarrete Jiménez, Mariangela Fabbri

Rodinný dům se nachází ve čtvrti Trnovo nedaleko historického centra slovinské Lublaně. Jedná se o rekonstrukci malého domu z roku 1934, který navrhl architekt Emil Navinšek známý díky inovativnímu konceptu bezchodbových školních budov. Navinšek vyprojektoval dvoupodlažní dům vedle svého bydliště pro dvě starší svobodné sestry, kde každá žila na ploše pouhých 50 m². Ulici, kde se dům nachází, tvoří převážně zástavba ze 60. a 70. let z typických rodinných domů kombinujících bílou omítku a tmavý dřevěný obklad.
Rozšíření stávajícího domu proběhlo za pomocí trojice kvádrů, které na každém podlaží vytváří odlišný vztah mezi starou a novou částí. Jednotlivé krabice jsou na sebe navršeny a vždy pootočeny o 90º, čímž vytváří konzoly a terasy. Nově navržené části jsou obloženy tmavým dřevem - svisle kladené smrkové latě - odpovídající kontextu místní architektury.
Nosná konstrukce je kombinací železobetonového základu, kovového rámu a dodatečných dřevěných prvků. Interiér nové části domu tvoří převážně dřevěný obklad, který zároveň plní funkci integrovaných skříní. Starý dům byl jed zrekonstruován, přičemž byly zachovány všechny původní materiály a textury. Interiér starého domu a nového rozšíření se různě střetávají - nová přístavba proniká stěnou původního domu a doplňuje další funkce: v přízemí je to obývací pokoj, v první patře to jsou dětské pokoj a místnost pro hosta a v nejvyšším podlaží to je hlavní ložnice s obytnou zónou.
Srdce celého domu, které se nachází na průniku staré a nové části domu, představuje schodiště napojené z jedné strany na hlavní nosnou betonovou stěnu. Při návrhu interiéru byl inspirací Adolf Loos a jeho zvýšená pódia, výklenky, šatní skříně, drobná posezení a soukromé obytné prostory na každém podlaží.
OFIS arhitekti
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 07.07.19
Návštěvnost: 37 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Tak,... šakal 07.07.19 21:01
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.