Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce Vily Košťál na Babě

Autor: JRA Jaroušek Rochová architekti | Magdalena Rochová, Radek Jaroušek
Spolupráce: ing. Tomáš Hrubeš, ing. Radek Brandejs
Adresa: Dejvice, Praha, Česká republika | mapa
Projekt: 2015 Realizace: 2018
Užitná plocha: 360 m²

Vila Košťál č. 9 byla postavena v Osadě Baba, která je příkladem funkcionalistické architektury v Čechách. Jedná se o jedinečnou lokalitu ztvárňující ideje bydlení 30. let 20. století. Dům byl navržen architektem Františkem Kerhartem a byl postaven v letech 1933–34 pro rodinu Jana Košťála. Dům a zahrada byla před rekonstrukcí ve velmi špatném stavu. Při návrhu jsme se snažili o co nejcitlivější přístup, respektování návrhu architekta Františka Kerharta a myšlenek funkcionalismu. Při navrhování rekonstrukce jsme měli tři hlavní záměry – propojit dům se zahradu, výrazně neměnit hmotu domu a fasády, zachovat při výměně oken jejich subtilnost, pro tyto domy typické, bohužel při rekonstrukcích vytrácejících se. Při studiu v archivech, jsme našli víc verzí původních plánu, díky kterým jsme si byli jisti našimi úpravami. Východní rozlehlá zahrada s terasami nebyla v kontaktu s obytnou částí, nově jsme ji tedy propojili se zahradou velkým oknem. Terénní nerovnosti hlavně před domem v jižní části pozemku a kvalita východních teras v úrovni obytného patra byly nevyhovující. Upravili jsme jižní část zahrady a propojili s domem, vzniklo tak polozapuštěné patio s vodním prvkem a schodištěm do východní části zahrady. Navrhli jsme drobnou úpravu hmoty domu ve velikosti střešní části původní prádelny se sluneční terasou. Prádelnu jsme mírně rozšířili, tím mohla vzniknout ložnice s výhledy na Prahu. Původní stav dispozic byl v některých částech interiéru poznamenán zásahy a rozdělováním na více bytů z let minulých. Dispozice jsme vyčistili, strukturu využití pater a pozice schodiště jsme zachovali. Díky konstrukčnímu systému domu jsme hlavní obytné patro celé propojili. V interiéru jsme chtěli materiálově zachovat čistotu, jednoduchost a funkcionalistický duch domu. Také díky vkusu, vzdělanosti klienta a přístupu k detailu jsme mohli použít zajímavé materiály a produkty.
Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 20.06.19
Návštěvnost: 34 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
krása lulu 20.06.19 10:23
pěkné, ale ježek 20.06.19 10:54
Famozni 20.06.19 12:44
materiál venku pajapp 20.06.19 14:12
Funkcionalismus Ivana 20.06.19 15:02
wauw 20.06.19 15:06
Nádhera Martina 27.06.19 15:48
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.