Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Dobřichovice

Autor: PÍSEK SEYČEK ARCHITEKTI s.r.o. | Jiří Písek, Jan Seyček, Jan Krauz
Adresa: Dobřichovice, Česká republika | mapa
Realizace: 2015-18 Zastavěná plocha: 179 m²

Projekt rodinného domu v Dobřichovicích vychází z požadavků klienta na dispoziční řešení a celkovou estetičnost domu a zároveň respektuje neměnné skutečnosti, jako je tvar a orientace pozemku, jeho návaznost na komunikace i určité riziko povodně.

Obdélníkový pozemek orientovaný delší stranou v ose přibližně sever–jih, přičemž hlavní přístup od komunikace byl navržen na jeho kratší, severní straně. Samotná budova pak stojí v blízkosti přístupu, takže větší, jižní část pozemku je věnována zahradě. Široký, vydlážděný prostor před hlavním vstupem a sousedící garáží jsou plně funkční.

Navržený dům tvoří dvě hlavní části – hlavní, dvoupodlažní obytná část v podobě velké kostky s vystupujícím rizalitem ukrývajícím schodiště a na ní navazující jednopodlažní garáž. Vznikl tak tvarově zajímavý, a přesto jednoduše působící celek. Obě části se přímo dotýkají a zásluhou několika funkčně architektonických prvků navozují pocit vzájemného průniku. Zároveň jsou barevně jasně funkčně odděleny. Obytná část vyniká bílou fasádou, zatímco garáž a rizalit ustupují do pozadí v šedém tónu. Hlavní vstup ostře kontrastuje sytě žlutou barvou. Výrazným architektonickým prvkem je přesahující markýza nad vchodem, jež zasahuje přes roh až na východní fasádu, kde přechází do střechy garáže. Všechny tyto tři prvky jsou společně s pergolou nad terasou barevně sjednoceny do jednotně působícího tvaru, který obepíná hlavní bílý kvádr.

Dům s garáží o zastavěné ploše 179 m² má dvě podlaží. Za vstupními dveřmi se nachází zádveří, odkud lze pokračovat buď do garáže nebo do chodby obytné části. Chodba vede k pokoji s koupelnou, kolem technické místnosti, samostatného WC, až k obývacímu pokoji s kuchyňským koutem. Z pokoje i obývacího pokoje lze přímo vyjít na velkou venkovní terasu, která je širokými schody propojena se zahradou. Terasa je krytá pergolou s pevným zastřešením na bocích, v prostřední části se v budoucnu počítá s textilní výplní v mobilním provedení.

Na chodbu v přízemí volně navazuje schodiště vedoucí do druhého podlaží. Okenní výplň u schodiště je tvořena ze skleněných tvárnic, tzv. kopilitů, které v místě vytváří velice zajímavou světelnou atmosféru. V druhém patře se pak nacházejí tři pokoje, šatna, koupelna a samostatné WC, vše obsloužené centrální chodbou. Návrh s velkým množstvím pokojů je inspirován snahou poskytnou zázemí rozrůstající se rodině. Jeden z pokojů dokonce počítá s případným budoucím předělením na dva samostatné. Ložnice v patře byla doplněna balkonem, z nějž je vidět velká část zahrady, takže rodiče odtamtud budou mít dobrý přehled o dětech a dění v okolí domu.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 14.06.19
Návštěvnost: 28 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.