Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Usedlost na samotě v podhradí

Autor: AIR | Aleš Jeřábek, Zdeněk Hoffmann
Adresa: Starý Plzenec, Česká republika
Projekt: 2010 Realizace: 2012
Užitná plocha: 575 m² Zastavěná plocha: 509 m²

Samota na louce mezi lesy, v podhradí strážného hradu byla zastavěna během porevolučních 90. let nedokončeným projektem usedlosti. Zbyla zde po něm jen zchátralá konstrukce dřevostavby s valbovou střechou, na masivním železobetonovém suterénu a přilehlá stodola.

Přáním nového vlastníka, bylo na pozemku navrhnout přízemní, velkoryse pojatou stavbu, s univerzální dispozicí pro budoucí bydlení čtyřčlenné rodiny, s výminkem pro babičku případně pro hosty. Na místě stodoly pak postavit dům správce a vytvořit tak zázemí ekofarmy.

Koncept
Pro umístění novostavby byl využit stávající železobetonový suterén, jehož odstranění by bylo nehospodárné. Výrazný lem jeho stropní desky tvoří plovoucí palubu nového domu nad přilehlou loukou.
Dispozičně je dům rozdělen na hlavní obytný prostor s klidovou částí rodičů a byt pro babičku. Ty lze vzájemně oddělit, nebo propojit přes dětskou část.
Novostavba se otevírá jihovýchodním směrem k lesu. Zvednuté cípy střech, každé ze čtyř částí domu, prosvětlují dům do hloubky dispozic jižním sluncem. V létě naopak svými přesahy střecha stíní. Ze severozápadní návětrné strany je dům chráněn těžkou kamennou stěnou, s vyřezanými průhledy do volné krajiny. Rastr kamenného zdiva zároveň zjemňuje hmotu domu při pohledu z nedaleké silnice a vytváří dojem splynutí s lesem v pozadí. Odkazuje na středověký hrad nad sebou.

Konstrukce a technologie
Původní suterén včetně původní bazénové haly byl proveden z monolitického železobetonu. Drobnými úpravami byl suterén naplněn funkční dispozicí nevytápěného zázemí domu, s vestavbou vytápěné části wellness a technického zázemí. Uhlíkové výztuhy pod původní průvlaky umožnily rozšířit vjezdová vrata podzemní garáže.
Přízemí je navrženo jako zděná stavba z porobetonových tvárnic se železobetonovou stropní deskou. Důraz byl kladen na velmi nízkou spotřebu energií. Dům je vybaven integrovaným zásobníkem tepla, natápěným tepelným čerpadlem a solárními kolektory. Větrání je zajištěno rekuperací.

Materiály a vzhled
Omítané bílé stěny domu jsou sevřeny kamennou zdí. Nevýrazná jednolitá podlaha nechává vyniknout dřevěný prkenný podhled. Ten, stejně jako kamenné zdi, volně prochází skrz velkoryse prosklené plochy z interiéru ven a vytváří tak jejich maximální propojení. Rámy oken i zárubně vnitřních dveří jsou hliníkové.

















Projekt
Fotograf
Jiří Hurt
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 24.06.19
Návštěvnost: 30 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.