Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Autobusové nádraží ČAD Blansko

Autor: EA architekti s.r.o. | Zdeněk Eichler, Eva Eichlerová
Spolupráce: Přemysl Valový
Stavební část: INTERPLAN-CZ s.r.o.
Zahradní úpravy: Zahrady Svoboda s.r.o.
Informační systém: UPSALA GRAPH!C DESIGN, Tomáš Zahradníček
Adresa: Svitavská, Blansko, Česká republika | mapa
Investor: ČAD Blansko s.r.o.
Projekt: 2016-18 Realizace: 2018

Autobusové nádraží v Blansku je vybudováno na místě původního. Leží na dlouhé úzké parcele v údolí, mezi řekou Svitavou a hlavní průjezdnou komunikací na ulici Svitavské. Přes řeku je železniční trať a vlakové nádraží. Je řešeno jako liniové, autobusy vjíždí z kruhového objezdu, zastavují na šikmých či podélných stáních a po odbavení cestujících pokračují výjezdem dál na ulici Svitavské.
Architektonický koncept vychází z motivu křížení. Diagonálně postavené pilíře z pohledového betonu vynášejí 118 metrů dlouhou a 8,5 metrů širokou střešní konstrukci. Ta zakrývá nástupiště autobusových zastávek i provozní budovu. Je nesena kombinací betonových a ocelových prvků, zastřešena skleněnou střechou s potiskem.
Cestující na zastávkách jsou od frekventované silnice chráněni protihlukovou stěnou. Použití rezavé oceli a dřeva ji začleňuje do přírodního charakteru okolí. Je osázena popínavými rostlinami a v budoucnu by měla být zelená.
Pavilon provozní budovy se strukturálně zasklenou fasádou slouží cestujícím i obsluze autobusového nádraží. Zázemí zde mají řidiči autobusů, administrativní provoz dopravní společnosti, prodejna jízdenek a informace. Čekárna cestujících je prosklená k nástupištím i do ulice. Výrazná signálně žlutá barva interiéru informuje o veřejně přístupném prostoru. Zbytek stavby i interiéru je bílý, se žlutými podlahami. Čekárna s toaletami je klimatizována, s veřejným Wi-Fi připojením.
V areálu nádraží se nachází i samostatné autobusové zastávky při podélných stáních, box pro ukládání kol, stojany na kola, lavičky. Každá nepojížděná plocha je zahradnicky upravená. Bylo vysázeno maximální množství stromů a keřů.
Projekt
Fotograf
KIVA
Fotograf
Aleš Ležatka
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 18.06.19
Návštěvnost: 13 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
jo Jakub Roskovec 20.06.19 08:55
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.