Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Parkovací dům Jana Gayera

Autor: architekti chmelík & partneři | Jaromír Chmelík
Spolupráce: Petr Večeřa, Jan Ondrák, Jan Müller
Adresa: Areál Gayerových a Vrbenského kasáren, Hradec Králové, Česká republika | mapa
Projekt: 2017 Realizace: 2.2018 - 5.2019

Nově vzniklý parkovací dům leží v areálu Gayerových a Vrbenského kasáren v Městské památkové zóně Hradce Králové mezi ulicemi Šimkovou, Československé armády, Opletalovou a Divišovou. Nahradil urbanisticky a architektonicky nevhodné komerční a technické objekty. Pojme 284 parkovacích míst pro osobní automobily na kapalná paliva (benzín, nafta), elektromobily a v části garáží bude možné parkovat automobily na plynná paliva (LPG, CNG). Pro elektromobily jsme uvnitř vyhradili i místa pro nabíjení s možností rozšíření tohoto počtu až na 24 dobíjecích stání. Vybudovaný dům sníží deficit parkovacích míst v centru města a hlavně uvolní stávající urbanisticky i funkčně nevhodné parkovací plochy ve středu areálu pro veřejný polyfunkční prostor.
Architektonické řešení parkovacího domu vychází z účelu objektu s důrazem na citlivé začlenění do historického areálu. V návrhu jsme se snažili o maximální transparentnost umožňující průhledy objektem. Stavba o dvou hmotách propojených komunikačními krčky uzavírá prostor budoucího náměstí v Gayerových kasárnách. Vyšší vjezdová část o čtyřech podlažích opticky navazuje na historické objekty kasáren a doplňuje severní uliční čáru Šimkovy ulice.
Parkovací plochy jsou výškově navzájem o půl patra posunuty. Mezi sebou je propojují obousměrné rampy. Pro pěší je zpřístupňují dva schodišťové tubusy s výtahem. Prostor mezi rampami v přízemí využíváme pro technologické místnosti, na které navazuje sociální zázemí a vstupy z východní a západní strany objektu. Ve zbylých patrech jsme prostor ponechali volný, aby vzniklo vzdušné atrium, které do objektu přivádí přirozené denní světlo. Vjezd do objektu je z kruhové křižovatky v ulici Šimkova, zdobí jej dva betonové obelisky s popisem průběh bitvy u Lipjag. ve které por. Jan Gayer utrpěl zranění, kterým nakonec podlehl.
Konstrukční řešení - budovu tvoří monolitický železobetonový skelet se ztužujícími vertikálními, komunikačními jádry. Stropy jsou bezprůvlakové, spádované betonové desky. Konstrukční modul jsme zvolili na tři parkovací stání, krajní pole jsou z důvodu statického působení pro stání dvě. Obvodový plášť je otevřený ze svislých profilovaných modřínových lamel, které jsou lokálně doplněny pohledovými betonovými stěnami. Objekt zastřešuje rovná střecha s krycí vrstvou ze štěrkového kačírku.
architekti chmelík & partneři
















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 05.06.19
Návštěvnost: 15 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.