Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům na Mladcové

Autor: NOVÝ architekti s.r.o. | Jindřich Nový
Adresa: čtvrť Frant. Bartoše 623, Mladcová, Zlín, Česká republika | mapa
Projekt: 2006-11 Realizace: 2011-13

Rodinný dům je situován na okraji obce, na konci slepé ulice uzavírá vilovou zástavbu a sousedí s masou zeleně lesoparku. Pozemek je výrazně východně svažitý s příjezdem z jihozápadu, v severozápadní části je umístěno kryté parkovací stání pro 2 vozidla. Dominantní je výhled na protější svah s bizarní sídlištní zástavbou. Zásadní pro návrh domu je také orientace vstupu na parcelu a fakt, že je pozemek výrazně stíněn okolní zástavbou i samotnou topografií místa. Dům jsme umístili hlouběji do zahrady a využili tak i západní fasádu a zároveň tímto tahem rozdělili zahradu na část společenskou, přes kterou se k domu přichází a hospodářskou se sadem ovocných stromů. Dům je třípodlažní, se dvěma dětskými pokoji v nejnižším podlaží, se společenskou částí ve vstupním prostředním podlaží a ložnicí a pracovnou ve nejvyšším podlaží. Půdorysné stopy jednotlivých podlaží jsou rozdílné, společná je pouze pozice schodiště. Obytný prostor je otevřen horizontálně prosklenou stěnou na východ a vertikálně do druhého nadzemního podlaží. Tento téměř krychlový prostor umožňuje pouštět západní slunce skrze galerii s pracovnou až do obytného prostoru, čímž získává celodenní přirozené osvětlení. Vnější dramatická forma je však úzce svázaná s vnitřním prostorem a není samoúčelná. Je nástrojem jeho prostorové kompozice. Kromě vnitřního bazilikálního osvětlení prostoru zakrývá vstupní terasu a vykrajuje rozlehlý balkon v horním podlaží u ložnice rodičů s výhledem nad korunami stromů. V létě zde pod hvězdným nebem majitelé často nocují. Materiálová paleta je redukovaná na několik základních akordů tvořených z betonu, dubového dřeva a bílé omítky, pouze v dětských pokojích a pracovně je použita barva. Vyznění je záměrně surové. Nosná konstrukce z železobetonu odpovídá členité formě.
NOVÝ architekti
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 08.10.19
Návštěvnost: 16 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.