Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům, Levín u Berouna

Autor: Master Design s.r.o. | Martin Náhlovský, Michal Janáč, Jan Jadrníček
Adresa: Levín, Králův Dvůr, Česká republika | mapa
Projekt: 2013 Realizace: 2015
Užitná plocha: 151 m² Zastavěná plocha: 180 m²

Rodinný dům v Levíně u Berouna kombinuje přízemní hmotu s dvoupodlažní a do celkové kompozice zapojuje i významně vykonzolované patro s dětskými pokoji. Tvarování stavby vyplývá ze slunečních parametrů na pozemku, z vyžadované orientace jednotlivých provozů a z logického rozdělení parcely na část soukromou a veřejnou.

Samotný pozemek vykazuje optimální geometrické a orientační poměry. Dům je zcela logicky umístěn v severovýchodním cípu pozemku – aby byla splněna podmínka ekonomicky hospodárného přístupu a napojení na inženýrské sítě (a současně aby nebyla zbytečně odnímána zahradně-rekreační plocha). Pozemek je tak v dobrém poměru rozdělen na část intimní a uliční. Obytné místnosti domu jsou orientovány převážně jižním, západním a jihozápadním směrem, technicko-hygienické provozy jsou naopak směrovány na severní stranu. Této logice odpovídá i míra perforace obvodového pláště, jakožto i velikost a charakter jednotlivých okenních výplní.

Jak už bylo poznamenáno v úvodním odstavci, dům je řešen jako dvoupodlažní – s přízemní sekcí a s částečně vykonzolovaným patrem. Přízemí objektu je uvažováno jako společenská zóna (obývací pokoj, kuchyně, stolování) s obvyklým příslušenstvím (technická místnost, drobná hygiena, WC) a zázemím pro hosty (ložnice s šatnou). Druhé nadzemní podlaží je zpřístupněno dvouramenným schodištěm a jeho složení odpovídá klidovému využití (trojice ložnic s vlastním hygienickým zázemím a toaletou). Důležité jsou přímé vazby obou úrovní na vnější prostředí (terénní terasa v přízemí, liniový balkón a střešní terasa v patře). Upřednostněné dispoziční členění vyznává logické, bezkolizní a zároveň hospodárné vazby mezi jednotlivými provozy. Této skutečnosti jsou výrazně nápomocny přímé komunikační páteře jednotlivých pater.

Rodinný dům je navržen s důrazem na střídmý moderní vzhled. Fasáda je tvořena probarvenou tenkovrstvou omítkou a velkoformátovým keramickým obkladem. Zábradlí na střeše a balkóně bylo původně navrženo z čirého skla, avšak z ekonomických důvodů bylo nahrazeno subtilní "trubkovou alternativou".

V neposlední řadě je třeba zmínit specifický venkovní poloprostor, který je ve větší míře lemován (utvářen) samotnou stavbou. Toto poloatrium není nijak nahodilé a daná plocha představuje "rezervu" pro budoucí umístění bazénu / vodního prvku, případně "přírodního artefaktu".










Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 30.05.19
Návštěvnost: 25 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.