Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Černobílý dům, Praha-Dubeč

Autor: Master Design s.r.o. | Martin Náhlovský, Michal Janáč, Jan Jadrníček
Adresa: Dubeč, Praha, Česká republika | mapa
Projekt: 2015 Realizace: 2016
Užitná plocha: 190 m²

Rodinný dům v městské části Praha–Dubeč přirozeně reaguje na geometrické proporce pozemku, umístění příjezdové komunikace a orientaci zahrady. Výsledkem je symetricky komponovaná stavební struktura, která kombinuje dva identické objemy tvaru "L" – navzájem ozrcadlené. Dům maximálně využívá subtilní šířky pozemku a zabíhá významně do jeho hloubky, čímž získává potřebné soukromí - vůči ulici i sousedům. Vybíhání se děje i ve směru uličním, kde je tímto způsobem zabezpečeno garážové a kryté stání pro automobily. Osa zrcadlení rozděluje stavbu na část uliční a část zahradní. Rozpůlení je činěno prostřednictvím vertikálních oken, které pokračují až do samotného střešního pláště. Zatímco uliční objem je prostírán v bílé omítce, zahradní sekce je realizována v cihličkovém obkladu. Rozdílný přístup na rozhraní ulice / zahrady dokreslují i střešní přesahy, které se vyskytují výhradně ve východním směru.

Velikost domu plně odpovídá jeho náplni, která je v jistém směru standardizovaná. Přízemí stavby lze rozdělit do tří provozních balíčků. Ten první představuje již zmíněné parkování a bezprostředně navazující zádveří s šatnou a technickou místností. Prostřední pás, jenž zajišťuje výše popsanou fasádní dilataci, je obstaráván chodbou, dvouramenným schodištěm a malou pracovnou. Zahradní sekce je provozně nejucelenější a prostorově nejvřelejší. Nachází se zde denní zóna (kompaktní open space), hostovský pokoj (ložnice na stáří) a malá koupelna.

Druhé podlaží zastává obdobnou filosofii, co se týče fragmentace objektu do tří provozních pásů. Ulice (západ) je v tomto případě věnována dvojici dětských pokojů, zatímco východní směr je rezervován pro ložnici s vlastní šatnou a koupelnou (avšak také pro venkovní terasu s vířivkou). Styková zóna obou klidových balíčků je opětovně naplněna dvouramenným schodištěm a taktéž společnou koupelnou.

Rodinný dům v Dubči praktikuje jednoduchá formální pravidla. Zdráhá se významných tvarových výstřelků a taktéž složitých konstrukčních detailů.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 26.04.19
Návštěvnost: 39 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.