Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům, Černošice

Autor: AIR | Aleš Jeřábek, Vítězslav Táborský
Adresa: Černošice, Česká republika | mapa
Projekt: 2014 Realizace: 2016
Užitná plocha: 265 m² Zastavěná plocha: 150 m²

Inspirativní pozemek vysoko nad řekou Berounkou v Černošicích. Vyvýšená poloha nad srázem orientovaným k jihu, s nádhernými výhledy na řeku a na Prahu v dálce. Jedná se o krajní pozemek v jinak souvislé zástavbě rodinnými domy.

Vstup je možný buď z ulice vedené podél západní fasády, nebo souběžné ulice z východu. Dům je proto na pozemek umístěn tak, aby umožňoval průjezd a vstup z obou stran. Od obou sjezdů se ulice dále zařezávají pod terén a jižní cíp pozemku je nad nimi vyvýšen až o 5,5 m.

Zadáním bylo navrhnout rodinný dům, v duchu Bauhausu. Investor žil několik let v Tel Avivu, kde si k tomuto stylu získal vztah. Inspirací se tak stal nejen duch samotného pozemku a charakter okolní zástavby, ale také architektura 30. let a terasy zaoceánských parníků.

Vstup do domu pod přesahem patra je kontrolován rohovým oknem z kuchyně. Mezi ním a garáží je venkovní průchod na terasu. Ze zádveří se šatnou je vstup do centrální chodby, propojené přes obě patra malou galerií pod střešním světlíkem. V přízemí se nachází hlavní obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pokoj pro hosta s vlastní koupelnou. Obývací část je v rámci celého obytného prostoru o 0,5 m utopena pod podlahu přízemí, aby nabízela intimnější atmosféru a posezení na parapetech oken.
V patře jsou dva dětské pokoje se společnou hernou na galerii a oddělená rodičovská část s vlastní ložnicí, koupelnou, šatnou a pracovnou.

Územní regulace a především okolní zástavba předznamenala patrové řešení domu. Každá z obytných místností má proto přímý vstup do zahrady přes terasu, nebo po venkovním ochozu, který ještě více umocňuje soukromé výhledy do krajiny. Společná část horní terasy je u venkovního schodiště ukončena vlajkovým stožárem.

Základní hmotové řešení domu vychází ze striktního oddělení vytápěných a nevytápěných místností. Vytápěná část je pak soustředěna do kompaktního tvaru patrového objektu, orientovaného obytnými místnostmi k jihu a k výhledu. Podařilo se tak, i bez kontaktního zateplení, navrhnout dům s velmi nízkou spotřebou energie na vytápění.


















Projekt
Fotograf
Jiří Hurt
Fotograf
Stanislav Matouš
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 25.04.19
Návštěvnost: 32 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.