Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Venkovské sídlo

Autor: Utz-Sanby Architects
Adresa: Kangaroo Valley, Austrálie
Realizace: 2017 Plocha pozemku: 2000 m²

Fotograf: Marian Riabic

Novostavba venkovského sídla se nachází na vrcholu kopce nad údolím Kangaroo River, v srdci chráněného přírodního parku. Dům je navržen jako shluk propojených pavilonů, které svou strukturou vytvářejí chráněné vstupní nádvoří na jižní straně a nabízejí dramatické výhledy do krajiny na severu.

Dům je navržen tak, aby nekladl vysoké nároky na svou údržbu a provoz. Využívá pasivní technologie, např. solární ohřev vody pro podlahové vytápění, příčné větrání podporované stropními ventilátory, maximální přirozené osvětlení, umělé osvětlení s LED zdroji, zásobník na 150 000 litrů vody a fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 5 kilowatthodin.

Pavilonová dispozice domu umožnila z každého pokoje nádherné výhledy do okolí. Centrální otevřený převýšený obývací pokoj s krbem nabízí nejatraktivnější výhled přes bazén do údolí.

Zadání
Klient chtěl ve svém novém venkovském sídle ubytovat velké množství hostů, stejně jako vytvořit útulné bydlení pro dva lidi. Z tohoto důvodu bylo zvoleno pavilonové řešení s oddělením pokojů pro hosty od hlavní ložnice, studovny a dílny. Dům měl být veliký, ale současně nenáročný na provoz a údržbu. Měl využívat nejlepších výhledů do okolí. Bazén měl být blízko u domu, ale současně neměl narušovat soukromí a rušit výhledy.

Jaké byly hlavní výzvy
Protipožární požadavky byly v buši velmi přísné a vyžadovaly pečlivé situování domu do ochranného pásma. Bylo nutné zajistit dostatečnou zásobu vody na hašení a použít nehořlavé stavební materiály.

Na parcele nebyly žádné inženýrské sítě. Parcela uprostřed chráněného přírodního území bez zpevněné příjezdové cesty, avšak s nádhernými výhledy do údolí. Několik schůzek s klientem na parcele nakonec určilo definitivní polohu domu, jeho výškové osazení s cílem maximalizace výhledů do okolí.

Inspirace
Inspirací byly architektům tradiční jednoduché formy zemědělských budov, jako jsou seníky, ovčíny s přiznanou rámovou konstrukcí, vyjádřenou v oceli a vlnitém plechu respektive fasádním obkladu. Budova byla navržena citlivě k okolní krajině a současně v industriálním stylu.















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 25.03.19
Návštěvnost: 39 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.