Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinná vila Karlovarsko

Autor: Prodesi | Václav Zahradníček, Michal Kotlas
Projektant: Jakub Smeykal
Adresa: Česká republika
Realizace: 2017 Užitná plocha: 228 m²
Zastavěná plocha: 198 m²

V případě domu, který při pohledu ze zahrady připomíná tvarem luxusní jachtu, jde o nadstandardní rodinnou vilu. Realizace je příkladem, jak vytěžit maximum z daností terénu a současně vhodně "zasadit" dům do okolitého prostředí. Svažitý trojúhelníkový pozemek se nachází v zastavěné části obce. Důvody, proč se klient rozhodl stavět na poměrně složitém místě, byly dva: chtěl bydlet v lokalitě, kde v blízkosti bydlí jeho vnoučata, a věřil architektovi, že si co nejlíp poradí i se stavbou na komplikovaném pozemku. Důvodem, proč si vybral moderní dřevostavbu, bylo, že již předtím v dřevostavbě bydlel a na život ke konci produktivního věku a na důchodu nechtěl pro sebe a svou rodinu již nic méně dobré.

V úvodu práce na návrhu provedli architekti důkladnou analýzu komplikovaného trojúhelníkového pozemku a hledali řešení, jak zorganizovat požadovaný funkční program do fungující dispozice v návaznosti na tvarování domu a na reální atributy svažitého místa výstavby. Zároveň usilovali o intimitu domu jeho "uzavřením" k straně ulice a naopak, o jeho otevření směrem do zahrady a k co nejlepším výhledům do krajiny. Jak ukazuje situační plán, stavbu umístili paralelně s ulicí a těsně k uliční hranici pozemku, čím dosáhli i maximální možnou velikost zahradní části. Svažitý terén využili na vytvoření vjezdu pro auta a dvě překryté parkovací místa v nižší části pozemku, kde vykonzolovali 1. nadzemní podlaží domu. Část stavby nad parkováním skosili, aby opticky odlehčili objem vystupující nad terén.

Dům má jednoduchou a přehlednou dispozici, vycházející z potřeb klienta. Na 1. nadzemním podlaží, do kterého je možné vstoupit i z úrovně terénu, se nachází všechny základní funkční místnosti a vnitřní bazén. Srdcem domu je centrálně umístěný obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou a s přímým vstupem na terasu a do vnitřního bazénu přes zimní zahradu. Na 2. nadzemním podlaží si klient přál otevřený prostor, který v případě návštěv bude možné používat variabilně jako hernu pro vnoučata, neformální místo na větší rodinné setkání a pod. Doplňuje jej půda, kde vznikl potřebný uzavřený skladovací prostor. Na podzemním podlaží, do kterého se vstupuje z úrovně parkovacích míst, jsou umístěny technické místnosti. Klient myslel i na komfort bydlení ve vyšším věku a v procesu začátku výstavby se rozhodl pro začlenění výtahu do již existující dispozice. Svažitost terénu architekti chytře využili na vytvoření skladu a dvou krytých parkovacích míst, které se vstupem do obytní části domu spojuje výtah. Hlavní obytné podlaží domu je v celé délce plně otevřeno směrem do zahrady a nabízí jedinečný výhled do okolní kopcovité krajiny.

Hlavní hmotu domu navrhli architekti v bílé omítce. Kontrastně ji doplňuje modřínový obklad druhého podlaží, který prochází hmotou domu až do suterénu a "odkazuje" na dřevěnou konstrukční podstatu domu. Interiér má obdobný barevný koncept, který odpovídá současnému městskému rázu exteriéru stavby. Jako konstrukční princip byla navržená sloupková konstrukce. V dolní části stojí dům na železobetonové a zděné konstrukci, která byla vzhledem k svahu a statickým požadavkům nevyhnutelným řešením. Od 1. NP byl použitý dřevěný konstrukční systém two-by-four. Skladba "obálky" stavby a technické vybavení jsou konfigurované tak, že dům se blíží nízkoenergetickému standardu. Důležitým detailem technického řešení rekuperace jsou dvě samostatné rekuperační jednotky: jedna pro obytnou část domu a separátní pro bazén – z potřeby odvádět větší vlhkost. "Navrhnout a postavit dům není pro nás jen otázkou estetiky zevnějšku a vnitra, ale komplexního architektonicko-stavebního řešení a tedy i všech detailů technických zařízení domu. Aby spolu vytvořili funkční a spolehlivý organizmus a poskytovali obyvatelům bezproblémový uživatelský komfort, který si u svého domu přáli" doplňuje architekt Václav Zahradníček.

Stavba byla vybrána na mezinárodní přehlídku Salon dřevostaveb 2018 a do publikace Ročenka dřevostaveb 2017.
Text: Ľubica Fábri
Foto: Šimon Gut










Stavba
Generální dodavatel
Domesi, s. r. o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 20.03.19
Návštěvnost: 42 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.