Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce vily v Líšni v Brně

Autor: Daniela Hanousková Boučková
Adresa: Líšeň, Brno, Česká republika
Realizace: 2014-19 Zastavěná plocha: 279 m²
Plocha pozemku: 897 m²

KONCEPCE
pohodlné bydlení — kontakt se zahradou — účelnost — soukromí — individualita — kontrast — materiál — struktura — světlo

Rekonstrukce této vily byla pokračováním a rozvinutím architektonického konceptu rekonstrukce vilky na Květné.
Dům stojí ve staré Líšni, části Brna se svébytnou, místy až venkovskou atmosférou, do lesa je to jen pár kroků. Ačkoliv vila patřila k nejhonosnějším ve staré Líšni, dvůr byl plný přístaveb hospodářského charakteru, v domě byl v suterénu dokonce chlívek pro prase, ke kterému vedlo ze dvora "prasečí" schodiště.
Některé části domu už byly docela zničené dodatečnými úpravami i vytrvalým zubem času, což jako architekt docela vítám. Soudobé architektonické zásahy mohu provést s lehkostí, bez výčitek svědomí, bez pochybností o přínosech nových řešení.
A to byl také klíč k této práci... dodatečné stavební úpravy byly odstraněny, což otevřelo prostor pro architektonickou práci. Původní hodnotné prvky domu jsme důsledně opravili, či pokud to bylo nutné, nahradili jejich replikami. Atmosféra domu měla být zdůrazněna, jeho duši jsme vyhnat nechtěli. Vycházíme z přirozených vlastností materiálů, jejich struktury a barevnosti. Spolu s paní domu, výtvarnicí, jsme vytvořily barevný koncept, inspirací nám byly barvy v odkrytých vrstvách odhalených při rekonstrukci domu.

Bez zásahu do dispozice by dům neodpovídal požadavkům 21. století. Nároky na hygienu, prostor a světlo jsou jiné. Suterén slouží jako zázemí. Jsou v něm sklady, prádelna a kotelna. Přízemí, vč. části přístavby a zahrady, je využito jako živější část domu, prostor pro setkávání - vstup z ulice i ze zahrady, společný obytný prostor s velkorysou kuchyní s okny otevírajícími se do zahrady, dětský pokoj. Ateliér a letní kuchyně mají pak přímou vazbu na zahradu. Podkroví přirozeně skrývá klidovou část domu - ložnice ženy a muže se zázemím koupelny a šatny.

Hospodářské přístavby bylo původně zamýšleno zbourat, nakonec se podařilo jejich zdivo využít pro nové účely. Prostor ateliéru a letní kuchyň stojí v místech původní garáže a kurníku. Na dvoře už neběhá prase, v novém přístřešku parkují dvě auta.

Interiér domu je téměř dokončen, dokončovací práce v exteriéru a na zahradě ještě pokračují.


















Projekt
Fotograf
Karin Zadrick
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.03.19
Návštěvnost: 107 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Díky Lucie 29.03.19 09:31
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.