Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům VH

Autor: ODDO architects | Marek Obtulovič, Mai Lan Chi, Michal Souček
Adresa: Hanoj, Vietnam
Náklady: 35 000 USD Realizace: 01/2018
Zastavěná plocha: 67 m²

Dům se nachází v hustě zastavěné a obydlené metropoli Severního Vietnamu ve městě Hanoj. Díky rychlé urbanizaci město čelí mnoha problémům jakožto dopravním zácpám, znečištění ovzduší, nedostatek veřejného prostoru, nedostatek zeleně. 
Dům je navržen pro čtyř-člennou rodinu, jež měla přání vytvořit klidné a harmonické místo v hektickém městě Hanoj. Pozemek pro stavbu domu je relativně malý přibližně 65 m2, 16 m na délku a 4 m na šířku, proto bylo důležité vytvořit prosvětlený přívětivý otevřený prostor v malém pozemku. Původní pozemek byl využíván jako zahrada s ovocnými stromy a zeleninovými záhonky. Cílem tedy bylo tuto zahradu navrátit rodině a aplikovat maximální množství zeleně jak v interiéru domu, tak i na venkovních střechách. Dvě střešní zahrady byly navržené jako funkční zeleninová a ovocná zahrada, jež zároveň slouží pro posezení a odpočinek. Venkovní zahrady poskytují vděčný stín a ideální tepelnou izolaci proti přehřívání domu od subtropického slunce.

Inspirace
VH house se inspiroval tradičním tunelovým obchodnickým domem, s ohledem na prvky soudobé architektury odrážející styl dnešního života. Typologie tunelových domů je zpravidla velmi úzká a hluboká dispozice s pouze jedinou volnou čelní fasádou. Zbylé 3 strany jsou zpravidla těsně se dotýkající sousedních domů, tedy bez oken. Tento způsob parcelování je z důvodu vysokých cen pozemků, čím širší čelní uliční fasáda, tím dražší je pozemek. Tradiční tunelový obchodnický dům se ideálně přizpůsobil této hluboké dispozici s důrazem na místní klima i kulturu. Tyto domy byly navrženy s otevřenými dvory uprostřed dispozice, které umožnily přirozenému toku proudění vzduchu v celém domě a také poskytly přirozené osvětlení do každé místnosti i v zadní části domu.
Bohužel, v dnešní době lidé často opomíjejí důležitost přirozeného větrání domu a zapomněli jak vhodně stavět v subtropických klimatických podmínkách. Většinou upřednostňují maximální využití a zastavěnost pozemku s maximálním počtem místností před komfortem prostoru. Takovéto domy bez otevřených prostor, světlíků a okenních otvorů pak trpí nedostatkem nebo úplně postrádají přirozené denní světlo a provětrání. Nedostatečné provětrání domu pak vede k problémům jako je vysoká vlhkost a plísně. Spolu s nedostatečným denním osvětlením, kdy se používá umělého osvětlení po celý den, takovéto prostory dozajista nejsou příjemné pro bydlení obzvláště v tak hektickém zrychleném městě jako je Hanoj. Stísněný, tmavý a nedýchatelný prostor má pak negativní dopad na fyzickou i duševní stránku obyvatel domu.

Koncept
VH house je navržen tak, aby prostory byly otevřené, vzdušné s dostatkem denního světla a s možností přirozeného provětrání. Objem domu je tvořen dvěma patry, která jsou od sebe markantně odlišena materiálovým řešením z důvodu odlišného využívání prostoru. První podlaží je koncipované jako otevřený kontinuální prostor, kde jednotlivé místnosti nejsou odděleny pevnou stěnou. Přední a zadní fasáda tohoto podlaží jsou ustoupena dovnitř s vytvořením venkovních zahrad. Dalším atributem prvního podlaží jsou různé stropní výšky, které spolu se světlíky vytvářejí dojem vzdušnosti a velkorysosti i v tak hluboké dispozici prostoru. Kontinuální prostor s různými výškami stropu spolu s ustoupenými fasádami umožňují přirozenému proudění vzduchu skrze celé podlaží. Oproti tomu druhé podlaží je výrazně rozděleno na 3 samostatné rozestoupené objemy propojené mosty. Mezi těmito třemi boxy jsou navržené 2 skleněné světlíky, které poskytují přirozené denní osvětlení do všech prostor prvního podlaží. Během poledne prostupují skrze tyto světlíky sluneční paprsky a spolu se zelení vytvářejí zajímavou hru světla a stínu. Příjemné vnitřní klima domu je velmi důležité vzhledem ke čtyřem ročním obdobím zde na severu Vietnamu. Přirozená ventilace prostor nejenom zabraňuje problémům s vlhkostí v monzunovém období, ale také pomáhá snížit spotřebu energie při užívání klimatizace v letních dnech. V prostorách s přetékajícím přirozeným denním osvětlením pak není třeba používat umělého osvětlení ve dne, čímž se také snižuje spotřeba energie.

Zelené zahrady
Dům je navržen se dvěma typy zahrad, interiérové dvory a venkovní zahrady na střechách a v prvním podlaží. Vnitřní zeleň je vložena v místech pod skleněnými světlíky, kde mají zároveň funkci vizuálního oddělení mezi jednotlivými místnostmi a nahrazují tak pevné stěny. Exteriérové zahrady čelní a zadní fasády v prvním podlaží mají funkci omezení hluku a prašnosti v domě. Dvě střešní zahrady s rozlohou 25m2 jsou navrženy jako zeleninová a ovocná zahrada. Rodina si tak může pěstovat vlastní čistou zeleninu a ovoce. Zároveň tyto zahrady poskytují bezpečné prostranství na hraní pro děti a prostor pro relaxaci uprostřed hektické metropole. Zahrady také napomáhají zkvalitnění okolního prostředí a zachování plochy zeleně.

Tradiční vietnamská rodina
Vazby mezi členy tradiční vietnamské rodiny jsou velmi silné. V mnohých rodinách spolu žijí několik generací pod jedinou střechou, kde se odehrává mnoho rodinných událostí a sešlostí. Ovšem v dnešním světě moderní techniky s chytrými telefony a televizemi jsou tyto vazby oslabeny. VH house je navržen s ohledem na moderní vývoj rodiny s důležitostí zachování vazeb v rodině. Všechny prostory v domě jsou vizuálně propojeny, což vytváří neustálou interakci mezi členy rodiny. Prostor prvního podlaží je kontinuálním prostorem vizuálně odděleným jen zelení. Objemy druhého podlaží jsou vizuálně propojené skrze okenní otvory a děrované cihelné zdivo mezi jednotlivými zahradami. Vizuální kontakt mezi podlažími je pak docílen skrze skleněné světlíky.

Dispozice
Ve zkratce popsaný rytmus prostoru prvního podlaží od vstupu: venkovní dvůr se zelení– obytný prostor – vnitřní dvůr se zelení – kuchyně – vnitřní dvůr se zelení – dětský pokoj – venkovní dvůr se zelení.
První podlaží je hlavní společenskou částí domu s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, dětským pokojem. Tyto místnosti jsou vizuálně odděleny zelení situovanou pod skleněnými světlíky.
Druhé patro zahrad a rodičovské ložnice je propojené vnitřním přímým a venkovním točitým schodištěm. Rodičovská ložnice nabízí patřičné soukromí v horním patře a také přímý průhled a výstup do ovocné zahrady. Zeleninová zahrada je pak přímo propojena přes točité venkovní schodiště s obývacím pokojem. Zahrady a ložnice jsou propojené mosty nad skleněnými světlíky.

Rozpočet domu byl výrazně omezený na částku 35.000 USD, což je i na místní podmínky nízká částka pro stavbu takového domu. Dům byl postaven z místních dostupných materiálů. Cihla jakožto dominantí pohledový materiál byla aplikovaná jako řežné zdivo druhého podlaží. Stavba vyžadovala patřičnou dovedonost a přesnost zedníků, která zde není samozřejmostí a nebylo jednoduché takovou stavbu dozorovat.
Záměrem návrhu domu bylo nalézt prostorovou harmonii mezi tradičním domem, místním klimatem a současnými potřebami pro rodinný život. Tento dům je příkladem, jak se může stavět v Hanoji s ohledem na místní aspekty jakožto klima a vietnamskou kulturu.































Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 12.02.19
Návštěvnost: 107 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
vznikol Marián 14.02.19 08:39
Gratulace 14.02.19 09:23
Pěkné, vtipné Gabriela Kapralova 15.02.19 09:12
Výborné Ivana 15.02.19 11:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.