Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Čechova 511

Autor: Karel Janča
Spolupráce: Martin Kaňák
Adresa: Čechova 511, Rožnov pod Radhoštěm, Česká republika | mapa
Realizace: 2018 Užitná plocha: 240 m²
Zastavěná plocha: 434 m² Plocha pozemku: 944 m²
Obestavěný prostor: 1353 m³

Majitel koupil více než 100 let starý opuštěný, zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm. Tak dlouho kolem něj chodil, až se do něj zamiloval. Původní barák je součástí dříve jednotné zástavby ulice Čechovy asi šesti rodinnými domy z "jedné ruky" dua významných místních stavitelů začátku minulého století.

Samotný částečně podsklepený objekt z tradičního zdiva s jedním podlažím a dílem obydleným podkrovím není památkově chráněn, ale stojí na pomezí ochranné zóny kostela.

Požadavek–zadání znělo jasně. Celková rekonstrukce domu na soudobé standardy bydlení, vytvoření dvou nezávislých bytových jednotek, pokud možno s vlastním vstupem, zázemím a možností jejich přímého propojení, zachování původního výrazu stávající budovy.

Vzhledem ke stavebnímu programu bylo nutné realizovat přístavbu. Chtěli jsme v maximální ekonomicky únosné míře – ve shodě s investorem – zachovat vzhled původního objektu.
Po "lehké soutěži" na úrovni studie jsme byli vyzváni, abychom svůj návrh zpracovali do dalších stupňů PD.

Od začátku jsme chtěli výrazově postavit proti sobě historii a současnost stavby. Toto se promítá i ve výsledném výrazu a materiálovém řešení.
Do ulice zůstal původní objekt téměř nezměněn, i přes silné zateplení obvodové obálky byly zachovány původní proporce, hloubka osazení oken, jejich členění, hrázdění, ozdobné vlysy s florálním motivem apod.

Nová část je potom orientovaná do zahrady a je skryta hlavním pohledům z ulice, odkud dává jen tušit něco dalšího. Je zde umístěn technický blok z pohledového betonu a přístavba obytné části bytu na úrovní 1. NP se střešní částečně krytou terasou pro byt v podkroví, tyto jsou opatřeny bondovou větranou fasádou a hliníkovými okny. Nově přistavěná obytná část je realizována z keramických bloků, technická část potom z monolitického betonu s vnitřním zateplením.

V interiérech jsou použity pohledové betony stropů v přístavbě, v podkroví potom velkoformátová keramická dlažba a obklady o rozměru 3000 x 1500 mm, obklad velkofoformátovou dýhovanou překližkou, podsvícené prvky onyxu v koupelně, osvětlení RGB programovatelnými LED svítidly s volbou chromoterapeutického účinku. Dům je vybaven centrálním elektronickým řídícím systémem.

Objekt má nyní dva samostatné vstupy/ vjezdy na pozemek a vlastní vstupy pro každou bytovou jednotku. Suterén obsahuje technické vybavení domu.

Součástí obnovy bylo i nové oplocení či zpevněné plochy z žulových odseků v rastru z řezaných žulových bloků.





























Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 12.12.18
Návštěvnost: 141 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.