Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Žabovřesky 02

Autor: knesl kynčl architekti | Jiří Knesl, Jakub Kynčl
Adresa: Březinova 657/43, Žabovřesky, Brno, Česká republika | mapa
Investor: soukromá osoba
Projekt: 2010–11 Realizace: 2011–12
Užitná plocha: 402 m² Zastavěná plocha: 182 m²
Plocha pozemku: 1594 m² Obestavěný prostor: 1715 m³

Spoluautoři: Hana Kynčlová (interiér), Jan Tesárek (AD)
Spolupráce:
Jakub Finger, Mirka Svorová / ateliér PARTERO (zahrada); Tomáš Zelinka (stavebně-technické řešení); Pavel Hladík / Hladík a Chalivopulos s. r. o. (statika); Jitka Špondrová (požárně-bezpečnostní řešení); Ing. Martin Řezníček / TRASKO, a. s. (zdravotní technika, vytápění); Pavel Dočekal / KOMP (elektroinstalace); Vladimír Šoukal (rozpočet)

Rekonstrukce prvorepublikové vily jako kontrast starého a nového. Přestavba poloviny dvojdomu do značné míry respektuje objem a členitost původní stavby. Zachovává a posiluje její nosnou strukturu a doplňuje ji o výrazné nové prvky, jako jsou prosklené arkýře či kubusy obytných místností, vsazené do střešní roviny. Ryze soudobá je potom navazující přístavba garáže se suterénní dílnou, která tvoří předěl mezi předzahrádkou a soukromou pobytovou zahradou za domem.
 
Dispoziční řešení
Hlavní obytné podlaží se nachází v úrovni ulice, ale díky svažitosti pozemku má i společenská místnost v suterénu přímou návaznost na zahradu. V přízemí je situován vstup, společenská část domu (kuchyň, jídelna, obývací pokoj, pracovna), sociální zařízení a samostatná garáž. V suterénu je umístěna společenská místnost s kuchyní a sociálním zařízením, vinný sklep, sauna, prádelna, kotelna a sklad. Pod garáží se nachází dílna se sprchovým koutem sloužícím k očistě psa. V prvním patře je navržena klidová část domu sestávající ze tří ložnic se zázemím, v podkroví se nachází hostinský pokoj, koupelna, hobby místnost a skladovací půdní prostor.
 
Konstrukční a materiálové řešení
Rodinný dům pochází z dvacátých let minulého století. Původní svislá nosná konstrukce z plných cihel byla v převážné míře zachována, zdivo bylo staticky zajištěno a případně doplněno novým, z keramických tvárnic. Dřevěné trámové stropy nad 1. a 2. NP i strop nad suterénem byly vyztuženy, krov sedlové střechy byl zčásti proveden nově, zčásti byl nahrazen ocelovou konstrukcí. V interiéru byla odstraněna a nahrazena řada původních prvků – nášlapné vrstvy podlah, vnitřní omítky, výplně otvorů, oplechování a vnitřní parapety, schodiště včetně podest a mezipodest, otopná tělesa, stoupačky a rozvody ústředního topení, vody, elektroinstalace a kanalizace. Objekt byl zateplen kontaktním zateplovacím systémem z minerálním vlny s tenkovrstvou omítkou v odstínech bílé a šedé.
Projekt
Fotografie
Radek Brunecký
Stavba
Generální dodavatel
ORAK - stavební společnost s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 23.11.18
Návštěvnost: 59 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.