Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Stavení v Podkrkonoší

Autor: FADW | Jan Fousek, Daniel Pexa
Návrh zahrady: Pavla a Jan Záhorovi
Adresa: Hostinné, Česká republika
Projekt: 2011-16 Realizace: 2016-18
Užitná plocha: 150 m²

Před časem zakoupil náš klient starou chalupu – stavení, původem z první poloviny 19. století, se záměrem postupné rekonstrukce pro rodinnou rekreaci. Základním cílem stavebních úprav bylo především zvýšení kvality technického, technologického a materiálového řešení objektu a uživatelského pohodlí a jako přidaná hodnota mělo být neotřelé architektonické řešení.

Klientovi se zalíbil hned náš prvotní nápad – celá koncepce úprav je postavena na prolínání starého a nového, na využití tradičních materiálů a tvarosloví soudobým způsobem. Byla zachována půdorysná stopa původního stavení, jeho výškové uspořádání i základní materiálová skladba - kombinace místního načervenalého pískovce, omítaných ploch původních zděných konstrukcí a dřevěný obklad svislými prkny. V detailech se však z větší části dům posunul k soudobému vnímání estetiky. Původní omítanou část, s repasovanými špaletovými okny a jednoduchou štukovou výzdobou doplňuje modernizovaná, dřevěnými prkny obložená část domu. Na opačnou stranu se pak průčelí domu otvírá velkými prosklenými plochami. Z autentické hmoty domu se sedlovou střechou ční pouze nový široký vikýř s pásovým oknem, které zlepšuje využití podkroví a rámuje pohled z interiéru na vrcholky stromů v okolí. Celá střecha i plášť vikýře je provedena z barveného hliníkového plechu.

Stejný cílený kontrast moderního a starého, tradičních i nových materiálů je nosnou myšlenkou řešení interiéru. Je užito dřevěných podlah a povrchů s "postaršeným" efektem v kontrastu s hladkými lakovanými plochami. Dřevěné a kovové masivní prvky nábytku doplňují měkce polstrované části. Zvolená dlažba a načervenalý obklad tvoří ideový můstek k původním červeným pískovcovým ostěním dveří i venkovním dlažbám a soklům. Štukové, ručně točené omítky v původní části jsou vyváženy hladkými bílými plochami stěrek v podkroví. Detaily evokující historická řešení se objevují na nečekaných místech - větrací otvory pro lednici, členění hladkých ploch dveří gravírovaným vzorem, jež evokuje tradiční konstrukční řešení dveřních křídel. Spodní podlaží je záměrně provedeno v tmavším, zemitějším odstínu dřevěných prvků, podkroví je naopak barevně "lehčí", ve světlých tónech běleného dubu.

Ústředním prostorem domu je velká světnice, velkorysý prostor sdružující převážnou část aktivit obyvatel. V přízemí jsou dále dvě ložnice, hygienické a technické zázemí. Podkroví pak obsahuje chodbu/knihovnu, dvě ložnice, koupelnu a půdu.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 08.11.18
Návštěvnost: 163 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pecka Michal 08.11.18 07:44
pochvala brnada 08.11.18 10:53
Líbí se mi to, jen 08.11.18 12:47
Jedna s Hvězdou...velikou :) Andrea Padevítová 15.11.18 15:41
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.