Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vícegenerační bydlení Am Mühlgrund
Generationen Wohnen Am Mühlgrund

Autor: Hermann Czech, Adolf Krischanitz, Werner Neuwirth
Spoluautor: Anna Detzlhofer
Spolupráce: Eva Pribitzer, Tobias Weske, Sandra Frey, Andreas Mieling
Adresa: Zieritzgasse 6, 8, 10, Vídeň, Rakousko | mapa
Investor: EBG
Náklady: 7 600 000 Euro Projekt: 2008-09
Realizace: 2010-11 Soutěž: 2007
Užitná plocha: 6525 m² Plocha pozemku: 8375 m²
Obestavěný prostor: 20797 m³

Na úzké parcele ve vídeňské čtvrti Stadlau vznikl soubor 72 bytových jednotek, na němž se podílela trojice místních architektů. Severojižně orientovaný pozemek se nachází uprostřed zeleně v blízkosti starého mlýnského náhonu. Ruch přilehlé nadzemní rychlodráhy na severu cloní bariérový dům od ARTEC Architekten. Soubor nízkých dvou až třípodlažních domů se skládá ze tří segmentů. Každou část sice navrhoval jiný architekt a nabízí odlišný způsob bydlení, ale prostřednictvím stejného obkladového materiálu tvoří jeden celek. Hlavním cílem projektu bylo nabídnout bydlení odpovídající různým životním etapám. Nejedná se však separování obytných zón na základě věku, ale co nejlepší naplnění prostorových požadavků obyvatel v jednotlivých životních fázích. V horní části je 18 rodinných domů od Wernera Neuwirtha sdružených ve trojicích na miniaturních pozemcích. Přilehlé zahrádky mají spíše charakter další obytné místnosti rozšiřující dispozice nevelkých rodinných domků připomínajících zlínské Baťovy kostky.
Prostřední část navrženou Adolfem Krischanitzem tvoří dva paralelně postavené řadové domy které jsou mezi sebou spojeny dvěma lávkami. Zatímco byty po vnějších stranách disponují vlastními zahrádkami, tak prostřední zatravněný dvůr mohou společně využívat všichni obyvatelé areálu.
Spodní část tvoří třípodlažní řadový dům od Hermanna Czecha. Vstup do všech bytu je zvenku přímo z terénu nebo po předloženém schodišti. Bydlení si tak udržuje charakter rodinných domů. Obytná zóna navíc disponuje velkorysou světlou výškou přes čtyři metry. Spodní a horní byty lze mezi sebou propojit vnitřním schodištěm a lze tak získat 15 až 30 apartmánu. Spodní byty jsou navíc bezbariérové a jsou zamýšleny pro osoby starší šedesáti let.
Všechny typologické přístupy tří různých architektů spojuje svislý obklad z prken. Hrubý neopracovaný povrch fasád odpovídá předměstskému charakteru okolních plotů v zahrádkářských koloniích.
Autor: Petr Šmídek, 14.10.18
Návštěvnost: 82 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.