Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům, Šebrov

Autor: NEW HOW architekti | Filip Havliš, David Zámečník
Adresa: Šebrov-Kateřina, Česká republika | mapa
Projekt: 2003 Realizace: 2006
Zastavěná plocha: 240 m² Obestavěný prostor: 1400 m³

Navrhovaný rodinný dům se nachází v obci Šebrov na okraji Moravského krasu. Pozemek je situován na horním úbočí údolí nad vesnicí. Terén na východní části pozemku prudce padá. Odtud je krásný výhled na přilehlé údolí se starou vesnickou zástavbu a okolními lesy V celém území obce platila tradiční urbanistickou regulace. Byly požadovány sedlové střechy, podkroví, vikýře, valby…

Podélně orientovaná hmota domu je umístěna rovnoběžně s delší osou pozemku. Kompozice domu je tvořena průnikem tří hmot. Hlavní obdélníková hmota domu má valbovou střechou. Z ní vystupuje nižší hmota garáže. Kompozici uzavírá kolmo umístěná podlouhlá hmota krytého bazénu. Návrh domu se snažil řešit podmínku použití sklonitých střech novátorským způsobem. Finální tvar střechy svou asymetrickou kompozicí reaguje na místo: Hmota domu graduje v jeho jihovýchodním rohu, v kontrastu s padajícím terénem. Povrh obvodových stěn domu je z cihlových pásků, které z dálkových pohledů splývají s okolními sedlovými střechami. Střecha domu je z tmavě hnědé krytiny. Garáž je omítnuta kontrastní světle šedou omítkou. Fasády materiálově oživuje světlé dřevo, které je použito na oknech, obkladech a na některých nosných konstrukcích.

Bylo přáním investora, aby všechny zóny domu byly umístěny na jedné úrovni. Hlavní dispoziční osou domu je dvoupatrová vstupní hala zakončena točitým schodiště. V jižní části domu se nachází obytná zóna, na kterou navazuje exteriérový bazén. Severní část domu je vyhrazena technickým a provozním provozům. Ve východní části je navržen blok místností klidové zóny. V podkroví jsou umístěny pouze dva dětské pokoje s koupelnou. Dům je částečně podsklepen. Tady jsou umístěny technologie a vlhký vinný sklep.
Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 02.09.18
Návštěvnost: 69 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.