Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dom Hainburg an der Donau

Autor: A3UM Ateliér | Henrich Korec, Ladislav Jurík
Adresa: Hainburg an der Donau, Rakousko
Projekt: 2015-16 Realizace: 2016-17
Zastavěná plocha: 162 m² Plocha pozemku: 1200 m²

Investorom rodinného domu je jeden z dvojice architektov A3UM ateliér. Úzky svahovitý pozemok sa nachádza priamo pod lesom, s výhľadom na Dunaj.
Architektonický koncept reaguje na prostredie, ovplyvňuje ho a dotvára. Tvar domu kopíruje sklon pozemku. Minimalizuje potrebu terénnych úprav.
Pri pohľade zo svahovitej záhrady je dom takmer neviditeľný - vegetačná strecha splýva s okolím. Pozemok je v priamom kontakte s lesom, dom sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť.
Hnedá preglejková fasáda, drevená terasa a hrdzavé oceľové konštrukcie vytvárajú unichromatickú farebnú schému splývajúcu s lesom.
Dispozícia minimalizuje miestnosti na to najnutnejšie. Skoro na hranici obvyklosti. Avšak priestorovo veľmi čisté a zrozumiteľné riešenie. Nenájdeme tu žiadne závetria, zádveria, komory ani šatníky. Iba skriňovú chodbu otvárajúcu sa do priestoru pracovne a občasnej hosťovskej izby, dve spálne a kúpeľňu. Denná časť pozostáva zo spojeného priestoru obývacej izby, jedálne a kuchyne. Vstupuje sa z terasy priamo do kuchyne. Garáž nahrádza parkovacia plocha pod konzolou hlavnej obytnej časti. Skoro vzor striedmosti v porovnaní s tým, ako stavia väčšinová populácia.
Na kryté státie v suteréne nadväzuje rozmerný príručný sklad. V nadzemnej časti, ktorá má tri úrovne je obývacia izba, vstup a kuchyňa s jedálňou, z ktorej sa vychádza na drevenú terasu. Tá po odsunutí presklenej steny rozširuje v letných mesiacoch obytný priestor smerom do záhrady.
Prvú úroveň ukončuje kúpeľňa, ktorá je rovnako ako fasáda obložená exteriérovou hnedou preglejkou. "Je to náš obľúbený materiál. Najmä vďaka jeho odolnosti a 'bezúdržbovosti,'" dopĺňajú architekti. Na druhej úrovni je detská izba a pracovňa (hosťovská izba). Pracovňa splýva s priestorom chodby, presvetľuje ho. Aj vďaka tomu hlavná kounikačná spojnica pôsobí ako svetlá a otvorená obytná zóna. V prípade potreby sa dá miestnosť oddeliť závesom. Na najvyššej, tretej úrovni je situovaná rodičovská spálňa. Zo všetkých miestností vrátane kúpeľne je priamy prístup do záhrady.
V interiéri sú s výnimkou zasklenia a rámov použité iba dva materiály: pohľadový betón a drevo. Neomietnutým monolitickým stenám a stropom sekunduje nábytok a priečky z bukovej preglejky. Podlaha je takisto drevená.
A3UM atelier
Projekt
Fotografie
Tomáš Manina
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 20.08.18
Návštěvnost: 79 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.