Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Nádvorie Trnava
Nový kultúrny priestor v centre Trnavy

Autor: Vallo Sadovský architects | Matúš Vallo, Oliver Sadovský
Spoluautoři: Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová
Adresa: Štefánikova 3-4, Trnava, Slovensko | mapa
Web: www.nadvorie.com
Investor: Trnka Investments
Náklady: 15 000 000 Euro Projekt: 2013-17
Realizace: 2014-18 Užitná plocha: 3393 m²
Zastavěná plocha: 1030 m² Plocha pozemku: 2603 m²

Komplex vznikol spojením viacerých susedných parciel, ktoré majú vstupy z troch rôznych ulíc v historickom centre Trnavy. Tieto parcely boli zastavané prejazdovými meskými domami, ktoré sa spájali zadnou stranou dvorov. Po spojení týchto priestorov tu vznikol voľný priestor v strede mestkej štruktúry, ten sme doplnili o nové objekty. V strede medzi nimi vznikol verejný priestor “nádvorie”.
Nachádza sa tu mnoho rôznorodých poloverejných, či privátnych funkcií, ktoré nádvorie aktivujú, či už denne formou terasy reštaurácie, či retailov, alebo občasne formou eventov. Multifunkčný centrálny priestor je vymedzený štvoricou stromov, zmenou povrchu a osvetlením.
V oboch rekonštruovaných objektoch sme sa snažili odprezentovať všetky dôležité časové stopy prestavieb, pričom sme dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujúc zásady pamiatkovej ochrany. História objektov siaha do 14. stor., so zmenami z 16.-20. stor. V objektoch sú sústredené rôzne funkcie ako kultúrne centrum, reštaurácia, pekáreň, predajne, kancelárske priestory, či co-working v podkroví, v rámci ktorého sú domy prepojené.
Severná dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu. Obsahuje okrem terasy kultúrneho centra aj študentské ubytovanie, retail, či pokračovanie reštaurácie v pôvodnom objekte.
Dostavba v južnej časti je navrhnutá ako rozšírenie objektu na Štefánikovej 3, postavená k slepej stene susedného objektu. Špecifikom je úzky pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán.
Vallo Sadovsky Architects
Projekt
Fotografie
BoysPlayNice
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 11.11.18
Návštěvnost: 118 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.