Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Jarovce
dom pre starých rodičov a deväť vnúčat

Autor: Compass Architekti | Juraj Benetin, Matej Grébert, Miroslava Gašparová, Juraj Kurpaš
Spolupráce: Miroslav Letovanec, Marek Beňuška
Adresa: Ladislava Batthyanyho, Jarovce, Slovensko | mapa
Projekt: 2015-16 Realizace: 2016-17
Užitná plocha: 160 m² Zastavěná plocha: 137 m²
Plocha pozemku: 661 m² Obestavěný prostor: 535 m³

Rodinný dom sa nachádza na severnom okraji obce Jarovce, v lokalite s  výstavbou rodinných domov. Pozemok je rovinatý, s rozlohou 661 m². Kvôli optimálnemu využitiu pozemku je dom umiestnený v severnej časti parcely.
Dom pre rodičov môže byť zadanie, ktoré na dlhú dobu ochladí rodinné vzťahy alebo vzťah architekta k jeho práci. Alebo oboje. Našťastie toto dopadlo opačne. Od rodičov sme dostali len tri požiadavky: malý dom, žiadne schody a veľa miesta pre ich deväť vnúčat. Naším riešením je jednoduchá schéma polovičného átria v tvare otvoreného písmena L. Južná strana átria sa záhradou otvára ulici a slnku, severnú stranu pozemku vymedzuje dom.
Prvkom, ktorý prepája všetky časti domu je horizontála železobetónovej strešnej dosky, ktorá prechádza z  interiéru do exteriéru a vedie naratív návštevy domu od vstupu po najintímnejšie časti interiéru. Vyloženie dosky je nastavené tak, aby správne regulovalo slnečné žiarenie. Zaoblenie dosky v styku dvoch traktov vytvára rozšírenie terasy pre stolovanie a integruje priestor záhrady. Ale priznajme, že hlavne vyzerá dobre na fotkách.
Samotný dom je veľmi tradične rozdelený na dennú a nočnú časť. Denná je transparentná, otvorená do záhrady a úplne priehľadná. Vnúčatá sú tu stále na očiach. Za drevenou stenou sa nachádza nočná časť s vlastnou záhradkou, ktorá je tichým útočiskom pred krikom átria.
Interiér ďalej rozvíja priestorovú koncepciu domu. Dominuje mu vzťah priznaného betónu stropnej dosky, podlahy a dlhej dubovej steny. Do takto vymedzeného priestoru sú voľne vložené objekty a osoby.

The family house is located on the northern edge of the village Jarovce, in a zone of family houses. The site is leveled, with an area of 661 m². To ensure the optimal use of the property, the house is located in the northern part of the parcel.
House for parents Is exactly that kind of commision which could possibly harm your relationship with your family or with your work. Or even both. Fortunately in this case, things went against the odds.
We received only three bacis requirements: a small house, no stairs and lots of space for nine grandchildren.
Our answer to the this is the composition of a green atrium complemented by the house. The house shaped in a form of the letter L defines the atrium on its two sides. The south part of the plot is opened to the sun, while the northern part is taken by the house.
The horizontal concrete roof slab is omnipresent and connects seamlessly all spaces in the house. The slab leans from the interior to the exterior and leads the narrative of your visit to the house from the very entry part to the most intimate parts of the house. The cantilevered part of the roof is set to regulate the solar radiation and interior climate according to the sun path.
At the intersection of two wings, the roof slab is filled with large radius. This curve creates much wider area of the terrace. It is the perfect spot for dining, the place that integrates the garden and the interior. And to be hones, it looks good on the pictures too.
The house is divided very traditonally into two parts. The day part and the night part apart. The day part is transparent, connected to the garden and easy to comprehend. Here, the grandchildren are still visible and supervisied. The night part is located behind the wooden wall and is accompanied by small private garden. This garden serves as a quiet refuge in opposition to the noise and atmosphere in the atrium.
The design of the interior further develops the spatial concept of the house. It is dominated by a mutual relationship of seamless roof, gery floor and long walls cladded in oak. These basic elements define the space which could be randomly occuiped by people objects and furnishing.
Compass Architekti
Projekt
Fotografie
BoysPlayNice
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 28.07.18
Návštěvnost: 77 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Digestoř Jirka 28.07.18 09:11
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.