Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dom pod dubom

Autor: atelier MOLNÁR-PERÁČEK s.r.o. | Juraj Molnár, Ľubomír Peráček ml., Ľubomír Peráček st.
Adresa: Pri gaštanovej aleji, Rusovce, Slovensko | mapa
Investor: Ing.arch. Ľubomír Peráček, ml. s manželkou
Náklady: 150 000 Euro Realizace: 2014
Užitná plocha: 100 m² Zastavěná plocha: 55 m²
Plocha pozemku: 210 m² Obestavěný prostor: 300 m³

Východiskom konceptu domu bolo čarovné prostredie chráneného lužného lesa, ktorý sa vylieva až na riešenú parcelu. Ďalším dôležitým vstupom bol fakt, že dom je súčasťou väčšieho projektu, konkrétne 6 rodinných domov v uzavretom areály, ktorý vznikal naraz v našom ateliéri. Jednotná filozofia spoločného projektu od začiatku určila, že stavby budú realizované z  CLT panelov. Mikrourbanizmus ustúpil existujúcim stromom, čím vznikla nezvyčajná parcelácia s kľukatou cestou uprostred. Použitý CLT drevený masívny systém je do maximálnej mieri efektívne využitý a priznaný v interiéri bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Zachovanie nádherných stromov na pozemku sa stalo základným mottom celého konceptu.
Hmotové riešenie samotného domu na malom pozemku s nízkou zastavanosťou bolo od začiatku predurčené na kompaktné riešenie na minimálnej zastavanej ploche len 55 m². Dom je riešený ako kompaktný hranol s rozmermi 4,9x9,5 m, z ktorého vystupuje dvojramenné schodisko ponechané v priznanom CLT, bez povrchovej úpravy. Kompaktný objem domu uzatvára drevená terasa s prekrytím orientovaná do lužného lesa. Obytná hala je orientovaná na tri svetové strany, najväčšia zasklená stena je orientovaná, trochu paradoxne, na sever z dôvodu polohy hlavnej dominanty pozemku a to krásneho asymetrického dubu, ktorý vyrastá zo spoločnej záhrady dvoch domov. Sklenú stenu nie je nutné tieniť a po celý rok poskytuje veľmi príjemné difúzne svetlo.
Prvé nadzemné podlažie obsahuje prechodný šatník, práčovňu s WC, sklad a obytnú halu, ktorá dvojkrídlovými dverami nadväzuje na krytú terasu. Druhé nadzemné podlažie obsahuje kúpeľňu, 2 detské izby, spálňu a pracovný kút na chodbe pri otvorenom schodisku. Spálňa jedna z izieb susedí so strešnou terasou. Druhá detská izba je orientovaná na západ a pre pohodlnejšie vetranie nadväzuje na okenné krídlo malý balkón, ktorý je akcentom západnej fasády domu. Čiastočné presklenie prístrešku auta prepúšťa dopoludňajšie slnko do interiéru domu cez celosklené číre vstupné dvere. Pozadie prístrešku dopĺňa  exteriérový skladovací priestor.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 14.07.18
Návštěvnost: 71 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.