Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Náletu

Autor: ARCHPORT | Vojtěch Hybler, David Dvořák
Adresa: Křenice, Česká republika
Projekt: 2011-12 Realizace: 2012-14
Užitná plocha: 90 m² Zastavěná plocha: 74 m²
Plocha pozemku: 1148 m²

Dříve než samotný dům byl na pozemku utěšeně prosperující lesík drobných bříz - „nálet“. Tento fakt dal domu nejen název, ale byl i kontextem, do kterého jsme chtěli dům začlenit. 


Jednoduchá hmota domu, jehož proporce v příčném řezu vychází ze čtverce, je záměrně situována v severovýchodní části pozemku, aby před domem zůstalo maximum plochy orientované na jih. Byť dům zvenku působí jako ryze dvoupodlažní, jeho hlavní místnost - obývací pokoj - je otevřen přes dvě podlaží. Díky tomuto velkorysému řešení a orientaci vůči třem světovým stranám nabízí nespočet v průběhu dne, proměnlivých, světelných atmosfér. Obývací pokoj doplňuje v přízemí koupelna, ložnice a technické zázemí. V druhém patře přístupném přes schodiště v obývacím pokoji se nachází ložnice s koupelnou a samostatná toaleta.


Dům byl záměrně koncipován tak, aby jeho velikost, celková proporce, ale i rozměry okenních a dveřních otvorů byly v souladu s řádem dřevěné konstrukce objektu. K zjemnění výrazu domu a jeho přirozenému začlenění do kontextu vzrůstajících bříz byla úmyslně zvolena dřevěná fasáda. Výrazným prvkem jižní fasády je posuvný, stínící panel, který se uplatní nejen jako plně funkční prvek, ale dotváří i celkový výraz domu.


Majitelé domu je mladý pár Jakub a Markéta se dvěmi feny. Jejich zadáním bylo vytvořit malý nízkoenergetický dům, který bude mít přímou vazbu na zahradu.
Pozemek je rovinný a nachází se v Křenici u Prahy, v nově zastavované části obce směrem na Říčany. Objekt je svou podélnou osou orientován ve směru sever – jih.
Navrhovaný sklon střechy je 25º. V době, kdy se dům projektoval, panovalo v tomto místě regulativum, které říkalo, že sklon střechy musí být minimálně 35º. Na štěstí se během stavby změnil územní plán, které ani požadovaný sklon střechy nenařizoval a atak stačilo zažádat o změnu stavby před dokončením, abychom dosáhli svého.
Archport
Projekt
Fotografie
Kompost.works
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 06.09.18
Návštěvnost: 72 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2019
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.