Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Březí
Dům paní Borovenové

Autor: Petr Václavek
Adresa: Březí, Česká republika
Projekt: 2014 Realizace: 2017
Zastavěná plocha: 237 m² Plocha pozemku: 1008 m²

Zadání bylo jednoduché, přízemní, nepodsklepený domek pro investorku a její dospívající dceru. Žádné patro, dvě ložnice. Dům měl mít moderní originální charakter, žádná perníková chaloupka, kterých bylo všude plno. A to vše na zelené louce, téměř ideální zakázka.
Pozemek byl proporčně úzký, ale vstřícně orientovaný ke slunci. Začalo krásné období hledání tvaru, objemu, proporcí, filosofie domu i materiálů. Tento proces byl doprovázen kreativní korespondencí s investorkou v atmosféře dokonalého souznění. Tuto idylku narušil jen obecní úřad striktním požadavkem na sedlovou střechu, ale dnes jsem mu za to skoro vděčný. Donutil mne se k této problematice postavit vlastním autorským způsobem.
Investorka si ze všech materiálových variant vybrala černou. Výhodou této varianty bylo, že umožňovala běžnými, levnými stavebními technologiemi vytvořit opticky ucelenou hmotu střechy a přízemí. Od začátku jsem cítil, že tu přísnou černou kubistickou hmotu ležící na téměř rovném pozemku chci propojit s křivkami zelených terénních valů. Ty měly za úkol též alespoň částečně odstínit soukromí terasy v průčelí od příjezdové silnice. Dnes je za tímto šťastným rozhodnutím ukryta i zapuštěná vířivka.
Během téměř pěti let výstavby se změnila rodinná situace paní investorky a počet obyvatel domu se téměř zdvojnásobil na dva dospělé a dvě děti. Střešní prostor nebyl od počátku programově koncipován k půdní vestavbě a dům přestal být prostorově velkorysý. Dostal jsem tedy objednávku na vytvoření dalšího obytného prostoru v zadní části zahrady, který byl specifikován jako samostatný „vejminek”, minigarsonka, splňující i úlohu hostovského pokoje. Podařilo se mi jej skrýt do terénního valu stejného charakteru, jaký byl navržen před průčelím domu a investoři mu začali trefně říkat řopík.
Celý příběh domu trval pět let a jen na dokončení terénních úprav a zahrady se čekalo skoro tři. Použité technologie jsou naprosto standardní a levné, dům není ani inteligentní, ani pasivní. Obyvatelé si pochvalují náklady na topení, protože velké prosklené plochy jsou orientovány na západ a na jih.
Ing. arch. Petr Václavek
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 28.02.18
Návštěvnost: 104 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Exteriér Zajíček 05.03.18 14:36
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.