Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům věž

Autor: Stempel & Tesar architekti | Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Spolupráce: Ing. Aleš Herold, Ing. Lenka Mlíkovská
Adresa: Všenory, Česká republika
Realizace: 2014-16 Užitná plocha: 164 m²
Zastavěná plocha: 64 m² Plocha pozemku: 1152 m²

Suverénní ve své jednoduchosti, noblesní v materiálové čistotě, elegantní v prosté formě a důmyslný vnitřním uspořádáním, tak abychom využili prudkého svahu a jedinečných výhledů do údolí Berounky. Tyto cíle jsme se snažili v návrhu splnit, podpořeni požadavky a důvěrou majitelů.

Původní zahrada romantické vily v historické části Všenor okouzlila nás i majitele nejen krásnými výhledy, dramatickým terénem ale i pozůstatkem na původní funkci - romantickým kruhovitým altánem s točitým schodištěm. Ačkoli se nám jeho forma všem líbila, představa o domě byla zcela v kontrastu: přísná pravoúhlá geometrie, kterou podpoříme bílým provedením i v interiéru.

Příznivá cena pozemku byla vykoupena velmi stiženými podmínkami pro výstavbu. Rozhodli jsme se pro koncept věže, který měl minimalizovat zastavěnou plochu, aby snížil náklady na zakládání a vyřešil velké výškové rozdíly. Navíc výška stavby umožnuje získání jižního slunce přes schodišťový prostor a přitom zachovává jedinečné výhledy mezi vzrostlými stromy do údolí na východ.

Z uliční úrovně se vchází přes ocelovou konstrukci krytého stání pro auta na galerii, kde je pracovní kout. Po subtilním ocelovém schodišti je možné vystoupat k dětským pokojům nebo sejít do obytného patra s kuchyní. Obytný prostor je již napojený na zahradu a po venkovním schodišti se schází k terase. V nejnižším patře je ložnice se šatnou a zázemí domu.

Díky svému kompaktnímu objemu bylo možné docílit pasivního standardu. Dům má nosnou konstrukci z betonových tvárnic a železobetonových stropů. Na fasádě je kontaktní zateplení s jemnozrnnou bílou omítkou s hliníkovými okny.

Černé rámy oken z interiéru lemují pohledy na přírodu jako měnící se obrazy. Neutrální, čistý bílý interiér jim nechává vyniknout, stejně jako sochařskému členění vnitřnímu prostoru.















Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 07.02.18
Návštěvnost: 92 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2019
arrow
Denní zprávy
Rozhovor s Pavlem Chládkem
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2019
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.